Voor Dijkgraaf staat heropening hoger onderwijs hoog op prioriteitenlijst

De nieuwe minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) zal de heropening van het hoger onderwijs "nog eens heel stevig inbrengen" de komende dagen. Na de eerste ministerraad van kabinet-Rutte IV zegt hij dat dit punt "hoog op het prioriteitenlijstje" staat. De minister vindt het belangrijk "dat we de gezondheid en toekomst van onze kinderen bovenaan zetten".

Momenteel is het hoger onderwijs nog gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan en volgen studenten hun colleges online. Vrijdag besluit het kabinet hoe het hoger onderwijs er de komende tijd gaat uitzien. Dijkgraaf zei tegen de NOS dat "hij heel erg gaat pleiten" voor heropening van het mbo en het hoger onderwijs.

Toekomst met het virus 

Voor de langere termijn denkt Dijkgraaf dat het onderwijs zich moet "wapenen" tegen corona en zich dient voor te bereiden op een toekomst met het virus. "De effecten van het virus blijven bij ons." Daarmee doelt hij ook op de achterstanden die in het onderwijs zijn ontstaan, nadat scholen en instellingen meerdere keren de deuren moesten sluiten. Concrete ideeën hoe het onderwijs zich moet voorbereiden, heeft de nieuwe minister nog niet. Daarover wil hij eerst praten met organisaties in het onderwijsveld.

Veiligheidsmaatregelen 

Eerder gingen het basis- en voortgezet onderwijs al wel open, nadat de kerstvakantie daar met een week werd verlengd. Op scholen gelden wel veiligheidsmaatregelen, zoals preventief testen en mondkapjes op de gang vanaf groep zes.

Door: ANP