Miljoenen oude autobanden krijgen een tweede leven bij hogeschool Windesheim

Hogeschool Windesheim wil iets doen aan de hoeveelheid afgedankte autobanden die op de vuilnisbelt belanden of die worden verbrand. Jaarlijks worden er anderhalf miljard autobanden weggegooid en dit is wereldwijd een enorm probleem. In Nederland zijn het 9,5 miljoen autobanden. Dit meldt RTV Oost.

Er wordt wel een deel van de autobanden hergebruikt, maar nog steeds te weinig om de afvalberg echt te laten verkleinen. Banden worden bijvoorbeeld vermalen en daar worden dan weer matten van gemaakt voor kinderen om op te spelen. Of korrels gaan in kunstgrasvelden. Toch wordt het overgrote deel van de weggegooide banden nog steeds verbrand.

Pure grondstoffen

Lector Margie Topp van Windesheim legt uit dat het recyclen van autobanden heel erg moeilijk is. Er zitten verschillende onderdelen in het rubber die het lastig maken om er pure grondstoffen uit terug te winnen. “Daarom moet je de banden eerst uit elkaar halen en voor-scheiden, zodat je uiteindelijk betere materialen eruit haalt.”

Oplossing bandenprobleem 

Topp weet niet of de nieuwe methode van voor-scheiden en grondstoffen herwinnen ook echt de oplossing is voor het bandenprobleem. “We gaan het proberen. Uiteindelijk vraagt dit een samenwerking van allerlei disciplines die we in Windesheim gelukkig in huis hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids