Volgend jaar krijgen studenten met een beperking overal evenveel studietoelage

Studenten met een medische beperking ontvangen vanaf 1 april 2022 overal dezelfde studietoelage. Een wetswijziging, die was voorgesteld door GroenLinks en PvdA, krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dit meldt de NOS.

Jongeren met een beperking kunnen een toelage aanvragen vanwege het feit dat ze naast hun studie vaak niet in staat zijn om ook nog te werken. Studenten zonder een beperking zouden dat wel doen. De toelage hangt alleen wel af van in welke gemeente je woont. Als je bijvoorbeeld in Heerlen woont dan ontvang je 30 euro per maand, woon je in Enschede dan ontvang je 300 euro per maand.

Gemeenten 

Gemeenten zouden, volgens het kabinet, zelf wel kunnen bepalen of ze de bijdrage verhogen via het geld dat ze daarvoor ontvangen van het Rijk. Veel gemeenten doen dat echter niet. Tot grote ergernis van de studentenvakbond LSVb.  

Per 1 april 2022

Met de wetswijziging van GroenLinks en PvdA wordt het nu geregeld. Per 1 april 2022 ontvangen studenten vanaf 18 jaar 150 euro per maand. Vanaf je 21ste ontvang je 300 euro per maand. 

Door: Nationale Onderwijsgids