Bezuinigingen in het hoger onderwijs: studenten voeren actie in Amsterdam

De Amsterdamse ASVA Studentenunie gaat vrijdag actievoeren tegen de aanstaande bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs en de krimpende rijksbijdrage per student. De plannen staan volgens hen in schril contrast met een recent onderzoek waarin een tekort van 1,1 miljard euro bij universiteiten werd vastgesteld.

Hogescholen en universiteiten krijgen steeds minder geld per student en er zijn steeds minder docenten voor steeds meer studenten, waardoor de werkdruk enorm toeneemt, zo stelt ASVA. Daarmee staat de kwaliteit van het onderwijs op het spel en dus noemt ASVA-voorzitter Emma Buining het "teleurstellend" dat na de in maart gedeelde conclusies van het onderzoek "deze keuzes opnieuw worden gemaakt. Goed onderwijs staat aan de basis van onze kenniseconomie.’’

800 miljoen euro nodig

Uit het onderzoek, door accountantskantoor PwC uitgevoerd in opdracht van nu demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, kwam naar voren dat universiteiten jaarlijks 800 miljoen euro nodig hebben om beter onderwijs en onderzoek te leveren. Daarnaast zou er een eenmalige injectie van 300 miljoen euro moet komen.

#krappekas

Om hun onvrede over te brengen gaan de studenten vrijdag bij de Universiteit van Amsterdam in krappe, transparante dozen zitten, die de kortingen van de rijksbijdrage per student van 2000 naar 2021 moeten voorstellen. Die bijdrage daalt volgens Buining al twintig jaar. Volgens de USVA volgen meerdere studentensteden later met andere acties, waar via de hashtags #krappekas online aandacht voor zal komen.

Door: ANP