Toelatingstesten voor pabostudenten te moeilijk, tijd voor verandering

Aanstormende pabostudenten vinden vaak de toelatingstesten te moeilijk. De vragen schijnen behoorlijk ingewikkeld te zijn en het ontmoedigd uiteindelijk ook veel aanstormende talenten. De testen zijn nodig omdat de kennis van inkomende studenten tekort dreigde te schieten. Dit meldt RTV Drenthe. 

Wie vanuit het mbo instroomt is verplicht om een aantal toelatingstesten te doen. "Leraar zijn is prachtig, maar ook een veeleisend beroep", aldus pabo-teamleider Anne Schepers van NHL Stenden Hogeschool in Emmen. Wie de pabo volgt krijgt na het behalen van het diploma bevoegdheid om les te geven aan kinderen van groep één tot en met acht. 

Voldoende vakkennis via stages

Desondanks wordt het effect van de toetsen wel onder de loep genomen. Er loopt momenteel een discussie over de kennistoetsen. De vraag is nu of er via stages ook kan worden aangetoond of er sprake is van voldoende vakkennis. Op die manier kunnen studenten toegelaten worden zonder kennistoetsen.

Er wordt op gegokt om deze manier van toelating volgend schooljaar rond te hebben. Alles is alleen nog wel afhankelijk van de besluitvorming van het Rijk. 

Door: Nationale Onderwijsgids