Avans maakt van voormalige postsorteerhal een multifunctioneel gebouw

Avans Hogeschool neemt een voormalige postsorteerhal in 's-Hertogenbosch in gebruik voor culturele doeleinden. Het pand zal de komende jaren een metamorfose ondergaan en ingrijpend worden verbouwd tot KuBus (Kunst & Business). Daarmee zet SDK Vastgoed samen met de hoger onderwijsinstelling een volgende stap in het realiseren van een creatieve broedplaats als kloppend hart van de nieuwe stadswijk EKP. St. Joost School of Art & Design, de kunstacademie van Avans, heeft sinds 2017 een tijdelijk onderkomen in het pand. SDK Vastgoed heeft in haar concept ingezet op behoud van de onderwijsfunctie en dat wordt nu een feit. Dit meldt Avans Hogeschool.

Het wordt een uitgesproken plek waar kunst, design, economie, creatieve technologie en de stad elkaar ontmoeten en versterken. SDK Vastgoed en Avans slaan de handen ineen en voorzien de stad van een multifunctioneel en in het oog springend gebouw.

Flexibele vormen van onderwijs

Naast de kunstacademie biedt het gebouw ruimte aan de opleiding Business Innovation, de Koningstheateracademie, een makerspace, exporuimte, horeca en bedrijfsleven. Met deze unieke samenstelling van gebruikers maakt Avans het mogelijk om flexibele vormen van onderwijs aan te bieden voor diverse doelgroepen, over de grenzen van sectoren heen.

Groen en autovrij karakter

De herontwikkeling van de voormalige postsorteerhal is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling van SDK Vastgoed. Zij won met haar visie en concept eind 2019 de tender voor het hele EKP-terrein Noord. De komende jaren transformeert dit terrein tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied met een groen en autovrij karakter. In totaal komen er rondom het EKP-pand meer dan 800 woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens en een actieve begane grond invulling voor overige functies in het gebied zoals bedrijfsruimtes, horeca en andere dagelijkse voorzieningen.

Toekomstige plannen

De verwachting is om in 2022 te beginnen met de bouw van de eerste woningen en de verbouwing van de voormalige postsorteerhal. De verkoop van de woningen zal begin volgend jaar starten. De oplevering staat gepland voor 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids