'Luchtkwaliteit nog steeds ondermaats als scholen weer openen'

De luchtkwaliteit in scholen is nog lang niet op orde als straks de scholen weer open gaan en de 1,5 meter wordt opgeheven. Dit ondanks de miljoenen die het kabinet hier al vrij voor heeft gemaakt. Dat meldt Bouwstenen voor Sociaal.

Er is afgelopen zomer weinig gebeurd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Grootste struikelblok is nog steeds geld. De beschikbare subsidies zijn veel te laag en dat geldt ook voor de normbedragen voor nieuwe scholen waarmee tegenwoordig wordt gerekend. De prijzen om kwalitatief goede scholen te bouwen liggen al gauw 40 procent hoger, geeft Bouwstenen voor Sociaal aan.
 

Co-financiering niet op te brengen voor scholen

Voor de zomer werd er vastgesteld dat bij een derde van de scholen de luchtkwaliteit niet op orde was. Vanuit het Rijk werd eerder al 98 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld en nu half augustus nog eens 100 miljoen euro. Maar veel scholen kunnen de 70 procent vereiste cofinanciering niet opbrengen. De gewenste verbetering van de luchtkwaliteit komt daardoor te traag van de grond om na de zomer gezond naar school te gaan, vreest Bouwstenen.
 
Lang werd het belang van frisse lucht door het RIVM ontkend, vindt Bouwstemem voor Sociaal. Sinds mei wordt het verband wél gelegd. Als mondkapjes en 1,5 meter regel worden opgeheven, is goede ventilatie en het vermijden van drukte extra van belang. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids