Normal_5583

Hogeschool Inholland accepteert zonder voorbehoud het kritische rapport van de Onderwijsinspectie over vijf onderzochte opleidingen. "Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het rapport zo kritisch is", zegt bestuursvoorzitter Doekle Terpstra.

"Bij het aantreden van dit College van Bestuur hebben we al snel geconstateerd dat de kwaliteit van het onderwijs niet op orde was. Daar hebben we forse maatregelen op genomen. We zijn enorm blij dat de Inspectie dat onderkent en ondersteunt. Ze spreken het vertrouwen uit in de stevige aanpak van het college van bestuur en de realisatiekracht van de betreffende medewerkers. Belangrijk is ook dat we al maatregelen hebben genomen om voor de studenten die dit jaar afstuderen het afstudeerniveau te borgen. Er gaat bij Inholland geen student meer de deur uit zonder deugdelijk diploma. Daar sta ik garant voor."

Het College van Bestuur kwam vorige week al met een pakket maatregelen om de kwaliteit van onderwijs bij de hogeschool te verbeteren. Er worden opleidingen afgebouwd en ook het onderwijsconcept verandert.

"Het onderwijs gaat terug naar de docent, de student, de locatie en de regio.", zegt Terpstra daarover. Al in een eerder stadium heeft Terpstra ingegrepen bij een van de door de inspectie onderzochte opleidingen, namelijk de opleiding Media & Entertainment Management (MEM). "Het is goed vast te stellen dat de bevindingen uit dit rapport betrekking hebben op het verleden", aldus Doekle Terpstra. Inmiddels is het management van de MEM-opleiding in Haarlem vervangen en vinden er forse verbeterslagen plaats.

Doekle Terpstra: "Inholland leert van het verleden en richt de blik naar voren door keihard te werken aan een verbeterprogramma. We willen maar een ding: kwaliteit. We kiezen maar voor één zaak: het belang van de student, en dat is een zo goed mogelijke, solide bacheloropleiding. We hebben daarom vorige week onze plannen gepresenteerd zodat duidelijk is dat we verreikende maatregelen nemen. Wat er is gebeurd, mag en kan niet meer gebeuren. Hogeschool Inholland heeft haar onderwijs daarom de afgelopen maanden zeer kritisch onder de loep genomen.

De bestuursvoorzitter van de hogeschool vervolgt: "Resultaat: Het moet slagvaardiger, meer gestructureerd en kwalitatief beter. Hogeschool Inholland bouwt een aantal opleidingen af en kiest voor een constante kwaliteitsimpuls voor alle resterende opleidingen. Kwaliteit wordt leidend. Studentenoordelen doorslaggevend. Inholland kantelt de organisatie: alles in dienst van de opleidingen. De docent wordt centraal gesteld."

Inholland wacht nadere stappen van de staatsecretaris en de accreditatieorganisatie NVAO af en is in overleg met de studentenvakbond ISO over een goede afhandeling voor studenten met een onvoldoende geborgd diploma.