Normal_5575

(Novum) - Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over toekomstige generaties. Zo'n 73 procent denkt dat zij het slechter krijgen. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Drie of de vijf ondervraagden is bang dat hun kinderen het financieel slechter krijgen. Laagopgeleiden maken zich daarbij meer zorgen dan hoogopgeleiden. Het onderzoek werd gedaan in het kader van een rapport van de RMO naar de steeds verder groeiende scheidslijn tussen hoog- en laagopgeleiden.

Uit het rapport blijkt dat 59 procent van de Nederlanders vindt dat verschillende opleidingsniveaus steeds minder contact met elkaar hebben. Dat komt volgens de RMO omdat zij op andere scholen zitten en in andere buurten wonen. Ruim 86 procent van de ondervraagden vindt het problematisch als hoog- en laagopgeleiden langs elkaar heen leven.

Doordat kinderen van hoogopgeleiden vaker een voorsprong in het onderwijs hebben en kinderen van laagopgeleiden minder kansen krijgen om hun talent te ontplooien, zijn veel mensen bang dat toekomstige generaties het moeilijker krijgen.

De RMO adviseert het ministerie van Onderwijs om meer aandacht te geven aan de ontwikkeling van talent, ongeacht de afkomst van de kinderen. Zo zouden er meer mogelijkheden moeten komen om op latere leeftijd bij te leren.