Vandaag bestaat de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) precies 25 jaar

Vandaag bestaat de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) 25 jaar. Dit jaar staat in het teken van het jubileum en dit wordt op verschillende momenten gevierd. Zo gaat Humberto Tan vandaag met studenten, medewerkers en het College van Bestuur in gesprek tijdens een live-talkshow. Dit meldt de HAN.

Humberto Tan bevraagt hen hoe het is om te studeren en te werken bij de HAN, ook in deze coronatijd. Verder is er live muziek en verrassende video's, waarin zowel wordt teruggeblikt als vooruit geblikt. Tijdens de uitzending kunnen studenten en medewerkers die naar de uitzending kijken vragen stellen aan de gasten in de studio.
 

De geschiedenis in een notendop

De HAN is het resultaat van flink wat fusies en een forse groei van het aantal studenten in de periode die hieraan vooraf ging. Alleen op die manier kom je in ruim 10 jaar van 20 zelfstandige onderwijsinstellingen tot 1 HAN. De belangrijkste reden voor deze fusies? De overheid en de Vereniging Hogescholen vonden veel scholen te klein om hun onderwijs goed te organiseren. Ook was het financieel niet handig. Kortom: de druk om samen te werken was groot.
 
Die samenwerking verliep niet altijd zonder slag of stoot. Sommige fusies gingen op het laatste moment niet door. Maar niemand zit te wachten op een hogeschool met alleen maar economische of technische opleidingen. En dus fuseerden de scholen gestaag door. Tot een grote en brede hogeschool met een groot en breed aanbod op het gebied van gezondheidszorg, financieel economisch management, techniek en educatie. 
 
Vandaag de dag is de HAN is een van de grootste hogescholen in Nederland, met 54 bachelor opleidingen, 21 masteropleidingen, 17 AD’s en ruim 600 cursussen en trainingen. En op gebied van onderzoek 50 lectoraten en 7 centers of expertise. Dit betekent bijna 36.000 studenten en bijna 4000 medewerkers. Samen zo’n 40.000 mensen, ofwel een kleine stad. Er lopen inmiddels zo’n 100.000 mensen in Nederland rond met een HAN-diploma hbo-diploma op zak. 
 

De HAN blijft zich ontwikkelen

Een grote onderwijsinstelling als de HAN is nooit af. 25 jaar geleden lag de nadruk op hoger onderwijs. Naast het onderwijs is de afgelopen 25 jaar het belang van onderzoek en de samenwerking met het werkveld steeds belangrijker geworden. De HAN is een hoogwaardige kennisinstelling waarin onderwijs, onderzoek en werkveld gezamenlijk werken aan het vormen van mensen en het ontwikkelen en overdragen van kennis en vaardigheden. Daarom noemen we ons nu ook sinds 2 jaar expliciet HAN University of Applied Sciences. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids