Studenten woedend: tentamens HAN gingen door ondanks noodbevel

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft zich de woede van studentenvakbond AKKU op de hals gehaald. Terwijl er afgelopen maandag een noodbevel gold in Nijmegen liet de hogeschool studenten toch naar de campus komen voor het afleggen van tentamens. Dit meldt De Gelderlander.

“Dit is onverantwoordelijk voor een onderwijsinstelling”, zegt AKKU-voorzitter Menno Uphoff. In de media was maandag aandacht voor de oproepen om winkels te plunderen en vernielingen te plegen. Dit leidde tot een noodbevel en was voor ondernemers reden om hun ramen dicht te timmeren, en voor Roc Nijmegen om de deuren om 17.00 uur te sluiten. “De HAN maakte echter op sociale media bekend dat tentamens die avond gewoon doorgang zouden vinden. We zijn enorm geschrokken en hebben direct contact proberen op te nemen met de HAN, helaas tevergeefs.”

“Het lijkt erop alsof de HAN niet doorhad hoe serieus de dreiging was”, gaat Uphoff verder. De rellen bleven in Nijmegen uit door adequaat optreden van de politie, maar dit had ook anders kunnen verlopen. Uphoff spreekt van een verantwoordelijkheid naar de eigen studenten: “Het is bizar om hen in gevaar te brengen voor de tentamens.”

Reactie HAN

Een woordvoerder van de HAN laat weten dat de veiligheid ook voor de HAN voorop staat en dat de hogeschool de tentamens door wilde laten gaan om studenten niet nog meer beperkingen op te leggen: “Studenten worden al voortdurend geconfronteerd met beperkende maatregelen; tentamens afgelasten is een zwaar middel. Het had onze voorkeur om studenten die hard hadden geleerd voor het tentamen in de gelegenheid te stellen om het tentamen te maken.”

De woordvoerder zegt ook dat studenten is verteld contact op te nemen met hun studiebegeleider als zij zich niet veilig voelden. Volgens Uphoff was het voor de studenten echter volkomen onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn als zij niet voor de tentamens naar de campus wilden reizen.

Door: Nationale Onderwijsgids