Studenten geven 2020 dikke onvoldoende, ervaren veel stress en eenzaamheid

Studerende jongeren in Nederland sluiten het coronajaar 2020 af met een 4,8. Ter vergelijking, 2019 wordt beoordeeld met een 7,4. Het Nederlandse EdTech platform StudeerSnel vroeg meer dan 500 Nederlandse studenten een gelukscijfer te geven aan dit bijzondere jaar. Voor 2021 worden betere tijden voorspeld. Studenten verwachten 2021 dan ook een 6,4 te geven. Dit meldt StudeerSnel.

Het vaccinatieprogramma dat op het punt staat te starten speelt mogelijk een rol in de positievere verwachting voor aankomend jaar. Nederlandse studenten zien COVID-19 vaker als een gevaar voor anderen (86 procent) dan als een gevaar voor de eigen gezondheid (46 procent). Maar zodra het kan, wil 60 procent van de studenten zich laten vaccineren. Hierin verschillen de Nederlandse studenten niet met studenten in andere landen waar de vaccinatiebereidheid ongeveer op hetzelfde niveau ligt.

StudeerSnel vroeg de studenten ook of zij vinden dat ze de door overheid opgelegde maatregelen goed opvolgen. Bijna 80 procent van de studenten doet dit naar eigen zeggen. En maar liefst 98 procent van de Nederlandse studenten zegt het verplichte mondkapje te dragen.

Helft van de studenten is eenzaam

Dat 2020 een jaar is om snel te vergeten, blijkt verder uit de negatieve gevoelens die ook onder studenten sterker geworden zijn bij de tweede golf. Tijdens de eerste lockdown dit jaar gaf de helft van de studenten al aan dat zij veel stress hadden en 38 procent voelde zich eenzaam. Negatieve gevoelens als frustratie, stress en eenzaamheid zijn nu nog sterker aanwezig. Het aantal studenten dat zich eenzaam voelt is bijna verdubbeld tot 68 procent.

78 procent heeft stress

Bijna 60 procent geeft aan dat zijn of haar mentale gesteldheid is verslechterd tijdens deze tweede golf. Eerder dit jaar voelde 52 procent van de studenten zich het vaakst gefrustreerd en 51 procent gestrest. Nu voert stress vooral de boventoon met 59 procent en is 55 procent van de studenten veelal gefrustreerd. Van alle studenten geeft maar liefst 78 procent aan regelmatig tot extreem vaak met stress te kampen. Ruim een derde van de studenten geeft aan dat hun studieresultaten lijden onder de stress die ze ervaren.

Door: Nationale Onderwijsgids