Europese primeur: ArtEZ-student studeert af met concert via livestream

Bob Lammers, student aan de ArtEZ Popacademie in Enschede, studeert woensdag als eerste student af met een concert via een livestream. Zijn bandleden spelen live mee vanuit de ArtEZ Conservatoria in Zwolle en Arnhem.

Volgens ArtEZ is het voor het eerst in Europa dat een student met zo’n livestream afstudeert. ArtEZ noemt dit een ‘vierde locatie’: een online ruimte waar muzikanten op grote afstand met elkaar kunnen samenspelen. In het creëren van de vierde locatie hebben jaren voorbereiding gezeten, zegt ArtEz. Dat deze videofunctie nu live kan gaan, komt volgens de muziekopleiding dan ook heel goed uit.

Normale videoverbindingen worden vaak gehinderd door haperingen en vertragingen, wat bij het maken van muziek erg hinderlijk is. Nu sturen musici elkaar dan ook vaak een audiobestand toe, waar ze op afstand hun eigen partij inspelen.

Glasvezel

Door de drie locaties te verbinden met glasvezel konden ze een snellere verbinding maken. Daarbij gebruikt ArtEZ dezelfde techniek als bij de uitzendingen van mondiale sportevenementen. Met de nieuwe techniek kunnen niet alleen studenten live afstuderen, maar wordt het ook een stuk makkelijker om masterclasses vanuit de hele wereld te organiseren.

Door: ANP