Studenten sneller bevoegd voor de klas door Lyceo en HAN University

HAN University of Applied Sciences start samen met Lyceo, de grootste aanbieder van aanvullend onderwijs in Nederland, een initiatief om het lerarentekort tegen te gaan. Samen willen zij studenten met een bijbaan in het onderwijs versneld naar hun lesbevoegdheid begeleiden. Studenten die via Lyceo huiswerkbegeleiding geven of de docent ondersteunen in de klas, kunnen vanaf februari 2021 aan de HAN een versnelde route doorlopen richting het docentschap. Dit meldt Lyceo.

Maandelijks geven veel studentbegeleiders met een wo- of hbo-achtergrond huiswerkbegeleiding, bijles, examentraining of een andere vorm van aanvullende onderwijsondersteuning. Uit een enquête onder ruim 1.000 studentbegeleiders van Lyceo blijkt dat bij de helft van hen de interesse voor een carrière in het onderwijs is gegroeid door de opgedane ervaringen bij Lyceo. Door de samenwerking tussen de HAN en Lyceo wordt in kaart gebracht welke van deze ervaringen leiden tot vrijstellingen binnen de lerarenopleiding van de HAN, bedoeld voor studenten die een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond die aansluit bij een schoolvak.

Passend opleidingsprogramma

Met een bijbaan in het aanvullend onderwijs maken studenten al kennis met bekwaamheden als het coachen van leerlingen en klassenmanagement. Studentbegeleiders van Lyceo die zich dit jaar aanmelden voor de lerarenopleiding krijgen een eigen portfolio mee met opgedane werkervaring en basisbekwaamheden. Op basis hiervan wordt door de HAN bekeken voor welke vrijstellingen de student in aanmerking komt en hoe een passend opleidingsprogramma wordt ingericht. Deze aanpak zet voor meer studenten de deur open naar een passende route richting het leraarschap.

Door: Nationale Onderwijsgids