LSVb wil bindend studieadvies ook voor universiteiten schrappen

Dit studiejaar geldt er geen bindend studieadvies (bsa) in het hbo, maar wel op de universiteit, zei het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gisteren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onderscheid tussen hbo- en universiteitsstudenten vreemd en wil dat de bsa ook voor studenten aan de universiteit geschrapt wordt. Dit melden ANP en de LSVb.

Hbo-studenten hebben meer last van de coronacrisis, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als zij dit collegejaar onvoldoende punten halen om een negatief bsa te voorkomen, kunnen ze dat volgend collegejaar alsnog doen. Studenten die de bsa-criteria niet halen, kunnen normaal niet door naar het volgende jaar.
 
Omdat het onderwijs op universiteiten wel grotendeels doorgaat, denken zij niet dat veel studenten dit jaar vertraging gaan oplopen. De instellingen zien daarom geen aanleiding voor een "generieke coulancemaatregel". Als er aanleiding toe is, kunnen specifieke opleidingen er alsnog voor kiezen om studenten tegemoet te komen. Studenten van die opleidingen worden hier voor 1 februari 2021 over geïnformeerd.
 
Instellingen kunnen verschillende voorwaarden hanteren, zoals een minimaal aantal studiepunten, waar studenten aan moeten voldoen als ze door willen naar het volgende studiejaar. Over het algemeen geldt dit bsa alleen voor het eerste jaar. Vorig studiejaar was het bsa op zowel het hbo als de universiteit al met een jaar opgeschort vanwege de coronacrisis.
 

Niet-bindend studieadvies

Vorige maand zei de Tweede Kamer het bsa te willen vervangen door een niet-bindend studieadvies. Afgewezen studenten zouden vaak dezelfde opleiding alsnog aan een andere instelling volgen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs staat welwillend tegenover dit plan. Eerder zei ze dat instellingen met het bsa studenten in feite "aan het rondpompen" waren.
 

LSVb

De Landelijke Studentenvakbond maakt zich zorgen over de huidige eerstejaars studenten die tijdens de coronacrisis toch hun bsa moeten halen en noemt het 'gek' dat het bsa wel voor hogescholen geschrapt wordt. Voorzitter Lyle Muns: "Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop. Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten. Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaars studenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen."
 
In het servicedocument staat dat het bindend studieadvies voor studenten aan hogescholen niet zal gelden, terwijl eerstejaars studenten aan de universiteit wel een bsa krijgen. De LSVb noemt deze tegenstelling 'vreemd' en des te meer omdat vorig jaar universiteiten juist wel meededen met het schrappen van het bsa. Muns: "Vorig jaar werd er wel coulance geboden aan eerstejaarsstudenten. De situatie voor de huidige generatie eerstejaars studenten is alleen maar ingewikkelder geworden omdat zij helemaal geen onderwijs buiten de coronacrisis kennen. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat het bsa voor hen niet geschrapt gaat worden, terwijl studenten op de hogeschool dat wel krijgen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids