Bindend studieadvies geldt dit jaar niet op hbo, wel op universiteit

Het bindend studieadvies (bsa) wordt dit jaar geschrapt op het hbo vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Op het hbo lopen studenten vaker studievertraging op door de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat ze geen stageplek kunnen vinden. Om te voorkomen dat er nog meer studenten niet door kunnen met hun studie geldt het bsa daarom dit jaar niet. Op universiteiten blijft het bsa echter wel gelden. Dit meldt NOS.

Hbo-studenten die in hun eerste jaar niet genoeg punten halen krijgen de kans om die punten in het volgende studiejaar te halen, in plaats van dat ze door het bsa moeten stoppen met hun opleiding. Dit maakte het ministerie van Onderwijs vandaag bekend.

Universiteit

Deze regeling geldt niet voor universiteitsstudenten omdat het universitaire onderwijs aan eerstejaars zo goed als volledig wordt aangeboden, aldus het ministerie. Hierdoor lopen veel minder studenten op de universiteit studievertraging op. Afgelopen jaar was er weinig studievertraging, en ook dit jaar verwacht het ministerie geen stijging in het aantal eerstejaars studenten met studievertraging. Voor universitaire studies die wel een groot praktijkonderdeel hebben (zoals geneeskunde) wordt mogelijk een uitzondering gemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids