CNV Jongeren vreest voor ‘verloren generatie’ door corona

Justine Feitsma, de nieuwe voorzitter van CNV Jongeren, is bang dat er door de coronacrisis een verloren generatie ontstaat. Zolang er niets gedaan wordt aan het gebrek aan stageplekken en werk voor jongeren ziet de toekomst er voor hen niet goed uit, aldus Feitsma. Dit meldt CNV Onderwijs.

“Jongeren worden keihard geraakt door de coronacrisis”, zegt Feitsma. “Geen stageplek of baan kunnen vinden. Als eerste op straat staan omdat je vaak een onzeker contract hebt. Een eigen woning lijkt verder weg dan ooit. Het leenstelsel zadelt deze twintigers bovendien op met torenhoge schulden. Zeker nu ze vaak hun bijbaan kwijtraken doordat de horeca en evenementensector platligt. De zwaardere coronamaatregelen maken het er niet beter op.”

Oplossingen

Er moet iets gebeuren, vindt Feitsma, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een banenplan, waarbij jongeren tot 27 jaar voorrang krijgen bij bepaalde vacatures, en het verlengen van de WW-duur voor jongeren. “We pleiten ook voor meer scholingsbudget zodat jongeren zich makkelijker kunnen omscholen naar een sector met personeelstekort”, aldus Feitsma. “Als jonge flexwerker word je er nu als eerste uitgegooid. Wij pleiten voor meer vast en minder flex.”

Door: Nationale Onderwijsgids