ICT-studenten op hbo halen opleiding vaak niet in één keer

De meerderheid van de ICT-studenten op het hbo loopt vertraging op tijdens de opleiding en haalt het diploma niet binnen vijf jaar. Uit de nieuwe Keuzegids hbo 2021 blijkt dat maar 42 procent van de studenten na vijf jaar de opleiding heeft afgerond. Dit meldt AG Connect.

De Keuzegids geeft echter ook aan dat een ICT-diploma zorgt voor goede baankansen en een relatief hoog startsalaris. Van de recent afgestudeerden heeft 85 procent al betaald werk voor meer dan twaalf uur per week.

Studievertraging

Het verschilt per opleiding waarom studenten precies studievertraging oplopen, en op welk moment. Bij de opleiding Informatica komen studenten vaak al in het eerste jaar in de problemen, waardoor ze vertraging oplopen. Bij de meer algemene hbo-ICT-opleiding is juist het tegenovergestelde te zien: het eerste jaar gaat studenten prima af, maar veel van hen lopen later toch nog studievertraging op.

Wat betreft andere ICT-opleidingen zijn er tussen scholen grotere verschillen waarneembaar, zoals voor studenten die Technische Informatica studeren. Bij Avans en InHolland zorgt het eerste jaar vaak voor problemen, terwijl studenten in Rotterdam, Enschede en Emmen het eerste jaar zonder veel moeite doorkomen.

Door: Nationale Onderwijsgids