Positie internationale studenten woningmarkt kwetsbaarder door coronacrisis

De kwetsbare positie van internationale studenten op de woningmarkt is door de coronacrisis nog nijpender geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘housing hotline’-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat het hele jaar door vragen van internationale studenten verzameld. Dit meldt de LSVb.

LSVb-voorzitter Lyle Muns: ‘’Er is sprake van een explosieve stijging van het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar. Internationals die te maken hebben met een val van inkomsten of door lockdowns halsoverkop hun plannen moesten veranderen vallen nog te makkelijk ten prooi aan huisbazen met contracten die niet deugen.’’   
 
Vorig jaar rapporteerde de LSVb al dat internationale studenten moeite hebben met het vinden van een woning en bovendien erg onbekend zijn met het Nederlandse huurrecht. Door de krappe woningmarkt accepteren studenten elk huurcontract die ze kunnen krijgen, vaak met afspraken die volgens het huurrecht niet mogen. Muns: ‘‘Door hun beperkte kennis van het Nederlandse huurrecht staan internationale studenten op de huizenmarkt direct 1-0 achter. Zo zijn er gevallen bekend waarin een huisbaas 50 euro per dag aan illegale boetes opgelegd als er te laat wordt betaald, of waarin de student wil verhuizen maar de huisbaas het huurcontract weigert op te zeggen terwijl dit wettelijk wel zou moeten. Dit is nog maar het topje van de ijsberg.”
 

Sterk en toegankelijk huurteam belangrijk

Uit de rapportage kwam ook naar voren dat de situatie van internationals binnen Nederland onderling erg verschilt. Zo staat de hoeveelheid meldingen in Nijmegen (2) en Groningen (4) in groot contrast met steden als Leiden (134) en Rotterdam (93). Muns: ‘’Een deel van de het verschil is te verklaren door de woningnood in de Randstad, maar wat met name opviel is dat de meeste vragen van internationals uit steden komen waar geen sterk en toegankelijk huurteam is. Zulke huurteams zijn er om studenten die een conflict hebben met de huisbaas uit de nood te helpen.” 
 
De LSVb roept op in elke studentenstad een toegankelijke team op te zetten waar Nederlandse en internationale studenten terecht kunnen. Muns: "Onderwijsinstellingen, huisvesters en gemeenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid deze studenten te beschermen. Handhaving van het huurrecht is daarbij belangrijk, maar ook moet er in elke studentenstad een kwalitatieve, toegankelijke plek zijn waar internationals hulp kunnen krijgen. Wij roepen steden als Leiden en Rotterdam op hier serieus werk van te maken."
 
Door: Nationale Onderwijsgids