Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Hogeschool Rotterdam heeft een plan om het tekort aan ic-verpleegkundigen te verkleinen. Door de (minor)opleiding medische hulpverlening volledig op de intensive care te richten, worden hopelijk meer studenten in die richting geleid. Het opleidingsmateriaal ligt al klaar, laat de hogeschool weten. Dit meldt RTV Rijnmond. 

“Dit kan een oplossing zijn voor zowel de korte als de lange termijn. Voor de korte termijn moeten we wel betere afspraken met ziekenhuizen maken. Een ziekenhuis heeft 150 stageplekken. Met wat betere afspraken kun je nog een onaangeboord potentieel van studenten inzetten”, zegt bestuursvoorzitter Ron Bormans van Hogeschool Rotterdam.

Meer dan vijfduizend extra medewerkers nodig

Mocht er onverhoopt een tweede coronagolf komen, dan hebben de intensive cares meer dan vijfduizend gespecialiseerde medewerkers nodig. Via de opleiding medische hulpverlening (een minor) kunnen studenten hbo-v versneld omgeschoold worden. Of die vijfduizend zo snel haalbaar is, weet Bormans niet, maar het zal enorm helpen.

Erasmuc MC aan zet

Het Erasmus MC heeft het lesmateriaal voor de opleiding medische hulpverlening ontwikkeld en moet als ziekenhuis beslissen of het voorstel van de Hogeschool een go of no go is. Het plan betekent namelijk wel dat personeel op de intensive care tijd moet besteden aan het opleiden van studenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids