Aanvragen tegemoetkoming TOFA kan vanaf vandaag

Flexwerkers die door de coronacrisis hun inkomsten (grotendeels) zijn kwijtgeraakt en geen uitkering kunnen krijgen, kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen voor de tegemoetkoming TOFA. Het aanvraagformulier is vanaf 9.00 uur beschikbaar. Dit meldt Rijksoverheid.

Om van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) gebruik te kunnen maken, moeten flexwerkers in februari van dit jaar een sv-loon hebben gehad van minimaal 400 euro. Daarvan moeten zij in april minimaal de helft hebben verloren. Tegelijkertijd mag hun sv-loon in april ook niet hoger zijn geweest dan 550 euro.
 
Op de TOFA-pagina van UWV staat een volledig overzicht van de voorwaarden die gelden voor de regeling. Ook staat er een beslisboom waarmee meteen kan worden gezien of iemand in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. Als alle voorwaarden gelden, kan er binnen drie weken een aanvraag voor de TOFA worden gedaan, van maandag 22 juni tot en met zondag 12 juli 2020.
 
Als UWV beslist dat de indiener de tegemoetkoming krijgt, wordt een eenmalig bedrag van 1.650 euro bruto voor de periode maart, april en mei 2020 uitgekeerd. UWV streeft ernaar om binnen 4 weken na de aanvraag een beslissing te sturen. Als in de beslissing staat dat de tegemoetkoming wordt uitgekeerd, dan betaalt UWV het bedrag binnen 10 kalenderdagen. Daarna duurt het meestal nog 3 werkdagen voordat het bedrag op de rekening staat.
 
Door: Nationale Onderwijsgids