20 nieuwe Comenius Senior Fellows in het hoger onderwijs

Twintig onderwijsprofessionals krijgen een Comenius Senior Fellows-beurs van 100.000 euro waarmee zij hun visie en plannen voor een innovatie of verbetering binnen hun eigen opleiding kunnen waarmaken. De projecten hebben een looptijd van minimaal 24 maanden en de projectleiders zijn ervaren onderwijsprofessionals met minimaal 5 jaar onderwijservaring. Het NRO kent hen de beurs namens het ministerie van onderwijs toe. De nieuwe Senior Fellows treden toe tot het ComeniusNetwerk. Dit meldt NRO.

Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma stelt docenten in staat om, in de geest van de naamgever van het programma, hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. De komende jaren zal het Comeniusprogramma uitgroeien tot een programma dat jaarlijks een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk maakt. Door excellent en bevlogen docentschap zichtbaar te waarderen, wil de overheid nadrukkelijk ook een bijdrage leveren aan meer gevarieerde carrières van docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten. Door toe te treden tot het ComeniusNetwerk kunnen zij bovendien hun kennis en ervaring delen. Het hele hoger onderwijs kan zo profiteren van de vernieuwingen die dankzij het Comeniusprogramma tot stand komen.
 
Binnen het Comeniusprogramma zijn er drie soorten beurzen. Per beurs gelden verschillende eisen aan het dienstverband, de positie en de ervaring van de hoofdaanvrager.
  • Teaching Fellows, voor een innovatie binnen éen cursus of onderwijsonderdeel (50.000 euro).
  • Senior Fellows, voor innovatie binnen een faculteit of grote opleiding (100.000 euro).
  • Leadership Fellows, voor een innovatie gericht op éen of meerdere faculteiten, of een hele instelling (500.000 euro).
 

Thema’s

Er kon in deze ronde ingediend worden voor de volgende thema’s:
  • Inclusief onderwijs
  • Bildung en identiteitsvorming
  • Verbinding met de samenleving
  • Vrije thema – de gehele breedte van De Waarde(n) van weten
 
De minister heeft de thema’s voor 2021 bekend gemaakt. Begin juni staan de calls for proposals online. De deadlines voor het indienen van intentieverklaringen zijn begin september.
 
Door: Nationale Onderwijsgids