DEN HAAG – Een Facebook-oproep om te protesteren tegen de onderwijsplannen van het kabinet lijkt succes te hebben. Ruim duizend studenten hebben toegezegd maandag te gaan komen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk deed de oproep en belooft oliebollen uit te delen aan iedereen die komt.

“Het blijft een Facebook-actie dus geen officiële demonstratie. Het is dus nog maar de vraag hoeveel mensen er werkelijk komen, maar de eerste signalen zijn gunstig”, aldus Van Dijk, die de Haagse politie heeft ingelicht.

Nodig
Volgens Van Dijk is actie nodig, omdat studenten volgens de kabinetsplannen al op 1 september te maken krijgen met verregaande hervormingen.
Studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen moeten vanaf dat moment drieduizend euro extra gaan betalen.

De pineut
“Studenten zal dat rauw op hun dak vallen. Als je bijvoorbeeld een jaar hebt geïnvesteerd in bestuurswerk of in andere vormen van verbreding en verdieping, ben je vanaf 1 september de pineut. Er is geen overgangsregeling. Met name studenten die het van huis uit minder hebben, worden hierdoor hard getroffen”, stelt Van Dijk.
Ook in Groningen zijn maandag acties tegen de onderwijsplannen. Daar worden rond de tweeduizend studenten verwacht.

De SP'er zal samen met LSVb-voorzitter Sander Breur het woord voeren tijdens de demonstratie in Den Haag. Ook zullen studieverenigingen aanwezig zijn. Begin volgend jaar staat er nog een demonstratie in de planning.

© NU.nl/Lucas Benschop