Studenten kamers

Veel jongeren kijken er al jaren naar uit: het moment dat ze het ouderlijk huis verlaten. De luxe wordt ingeruild voor een kamer van twaalf vierkante meter. Maar daar krijg je als student zeker wat voor terug, en dat is vrijheid. Op kamers gaan is natuurlijk in het begin spannend. Deze tips helpen je om je goed voor te bereiden voordat je deze grote stap zet. 

Juiste kamer vinden

Het vinden van een goede kamer is in veel steden tegenwoordig een uitdaging. Er is schaarste in het aantal studentenkamers, waardoor de prijzen flink soms flink zijn. Op Kamernet vind je een groot aanbod van kamers. Je kan hier reageren op kamers die worden aangeboden. Bedenk van tevoren of je graag in een groot studentenhuis wilt wonen (denk aan wel tien andere studenten) of liever in een kleiner huis met maar twee huisgenoten. Ook is een studio een optie natuurlijk, hierbij heb je alles voor jezelf. Dit is natuurlijk wel duurder.

Hospiteren

Bij veel studentenkamers moet je hospiteren. Dit is een kennismaking met 'toekomstige' huisgenoten. Meestal ben je niet de enige die langskomt op zo'n kijkavond, maar zijn er nog meer genodigden die ook graag de kamer willen hebben. Dat betekent dat je je van je beste kant moet laten zien om een kamer te kunnen bemachtigen. De huidige bewoners bepalen uiteindelijk wie het beste in hun huis past. Maar natuurlijk is zo'n hospiteeravond ook voor jezelf om te bekijken of je denkt in deze woning te passen met deze huisgenoten. Kom in ieder geval op tijd en bereid je alvast voor op algemene vragen, zoals welke studie je doet en welke interesses je hebt.

Verhuizing

Als de kamer geregeld is, volgt natuurlijk de verhuizing. Je gaat waarschijnlijk in ruimte inleveren, je hebt één kamer waar je het mee moet doen. Het is niet gebruikelijk om in gemeenschappelijke ruimtes je spullen op te slaan. Bedenk dus goed wat je wel en niet meeneemt. Zorg ook voor praktische spullen. Met een hoogslaper creëer je bijvoorbeeld ruimte in je kamer en kan je onder je bed studeren aan je bureau.

Financiën regelen

Nu je op kamers gaat, zul je de financiën (of in ieder geval een groot deel daarvan) zelf moeten regelen. Denk hierbij aan verzekeringen, zoals een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering wordt vaak vergeten door kamerbewoners, maar is zeker van belang als je wilt dat de spullen in je kamer goed verzekerd zijn tegen diefstal of brandschade.