Normal_fietsen_studentenstad_studenten

Amsterdam wil vanaf 2020 de wildgroei aan studentenkamers flink gaan beteugelen. Studenten zijn echter bang dat ze hun kamer verliezen als gevolg van de nieuwe huisvestingsverordening. In pyjama verzamelden ze zich donderdagochtend voor het huis van burgemeester Femke Halsema voor een stil protest. Dit meldt Volkskrant.

Nieuwe huisvestingsregels

Vanaf 1 januari moeten alle gedeelde Amsterdamse studentenwoningen met meer dan twee bewoners een vergunning aanvragen. Ook moet het huis een gemeenschappelijke ruimte en betere isolering krijgen. Daarnaast schrijven de nieuwe regels voor dat van alle woningen in een wijk slechts 5 procent studentenkamers mogen zijn en 25 procent per pand. 
 

Jongerencampus

De reden is dat sommige delen van de stad overspoeld worden met studentenkamers. Beleggers kopen vrijgekomen flatwoningen op en maken er studentenkamers van. Dat betekent dat de gezinnen en oudere mensen die er wonen steeds meer in een jongerencampus terecht komen, met mensen met een heel ander ritme.
 

Pyjamaprotest

De studenten zijn echter bang dat ze hun kamer verliezen als gevolg van de nieuwe huisvestingsverordening. Zo’n 150 studenten hebben donderdagochtend daarom in pyjama geprotesteerd bij het huis van burgemeester Femke Halsema. Het protest was geïnitieerd door de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. Studenten van allerlei studies en verenigingen waren aanwezig.
 
Door: Nationale Onderwijsgids