Normal_geld__biljet__bankbiljet

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is verantwoordelijk voor de studievertraging van een oud-student en moet daarvoor 40.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank Gelderland bepaald. Dit meldt de Gelderlander.

De rechtszaak was in 2016 aangespannen door 3 studenten van de in 2010 door de HAN opgestarte bacheloropleiding Medische Hulpverlening. Zij liepen studievertraging op en stelden de HAN aansprakelijk voor de schade die zij daardoor hebben geleden. De HAN zou namelijk niet op tijd hebben laten weten dat er niet genoeg stageplekken zouden zijn.
 

Fikse schadevergoeding

De rechtbank oordeelde deze week dat in elk geval één student in zijn recht staat. De HAN moet hem een schadevergoeding van 40.000 euro betalen. Dat bedrag is gebaseerd op de twee jaar studievertraging die de student heeft opgelopen, nadat hij geen passende stageplek kon vinden. Ieder jaar van studievertraging staat volgens de rechter gelijk aan zo’n 20.000 euro aan kosten. Volgens de rechter is de studievertraging in dit concrete geval te wijten aan de HAN.
 

Hoger beroep

De HAN geeft aan dat een schrijnend gebrek aan stageplekken de reden is waarom studenten van de opleiding Medische Hulpverlening in het verleden studievertraging opliepen. De hogeschool overweegt dan ook een hoger beroep, zo laat een woordvoerder weten.
 
Bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) hebben zich inmiddels zo’n 200 oud-studenten gemeld met soortgelijke klachten. Zij zijn naast de HAN afkomstig van Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids