Normal_geld__munten__centen

FNV Young & United brengt samen met de SP, PvdA, Groen links, 50 plus en LSVB een manifest uit voor volwassen loon voor volwassen werk vanaf 18 jaar. De jongeren van de FNV (Young & United) hebben al eerder flink actie gevoerd voor een volwassen loon. Die acties hebben al geleid tot een eerste resultaat. Vanaf dit jaar krijgen alle 21-jarigen al een volwassen loon. Nu is het tijd voor de volgende stap: volwaardig loon vanaf 18 jaar.

Bij volwassen zijn hoort volwassen loon

Bas van Weegberg, voorzitter FNV Jong: “Als je volwassen bent, dan hoort daar een volwassen loon bij. Je krijgt ook geen korting op de huur of boodschappen omdat je ‘pas’ 18 jaar bent. Mooi dat de politiek dit nu ook lijkt te snappen. En dat deze politieke partijen net als FNV volwassen loon vanaf 18 jaar willen.”
 

Valse start door flexwerk, leenstelsel en woningmarkt

De urgentie hiervan wordt onderstreept door het recente rapport van de SER over jongeren. Daaruit blijkt dat veel jongeren een valse start maken door een giftige cocktail van flexwerk, het leenstelsel en de ontoegankelijke woningmarkt. Het verlagen van de leeftijd voor volwassen loon naar 18 jaar is een belangrijke stap om hier iets aan te doen.
 

Volwassen loon

Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van FNV is ook een van de medeondertekenaars: “Jongeren staan bij hun start al met 3-0 achter, daarom is het óók een van de speerpunten als we nieuwe cao’s afsluiten. Zo hebben we in de metaal sector het jeugdloon al via de cao flink opgetild.”
 

Minimumloon naar 14 euro

Het minimumloon voor volwassenen moet ook omhoog. FNV pleit voor een eerlijke verdeling. Boufangacha: “Voor een leefbaar inkomen moet het minimumloon fors omhoog. Daarom zet FNV in op een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur binnen drie jaar. We zijn op de goede weg, maar de komende tijd gaan we de strijd aan voor een beter inkomen voor iedereen in Nederland.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids