Normal_website_https

Afgelopen studiejaar volgden zo’n 456.663 studenten een opleiding aan 1 van de 36 hogescholen die ons land rijk is. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Voor studiesucces is het belangrijk dat zowel de opleiding als de hogeschool bij de student past. Wie meer informatie wil, kan vaak via de website brochures aanvragen van opleidingen. In ruil voor deze informatie vraagt de hogeschool vaak om gegevens als naam, e-mailadres en huisadres. Places Nieuws onderzocht of de beveiliging van de hogescholen op orde is. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de websites relatief goed beveiligd en gebruiksvriendelijk zijn. Dit meldt Places Nieuws.

De websites van de 36 Nederlandse hogescholen, zoals deze op de website van de Vereniging Hogescholen vermeld zijn, werden onderzocht. Daarbij is geen enkele website ontdekt die onbeveiligd was. Een beveiligde website is voor bezoekers te herkennen aan het groene slotje links bovenaan de pagina en de aanduiding HTTPS. De S staat voor Secure en garandeert dat data veilig verstuurd kan worden doordat deze versleuteld wordt. 
 

Gebruiksvriendelijkheid

Een beveiligde website zorgt bij bezoekers voor een goed gevoel, maar is niet het enige dat invloed heeft op hoe de bezoeker de website ervaart. Gebruiksvriendelijkheid speelt namelijk ook een rol. Te denken valt daarbij aan de hoeveelheid tekst op de pagina’s, de grootte van de afbeeldingen en de ondersteuning van verschillende apparaten. Steeds vaker oriënteren studenten zich via mobiele apparaten als smartphones en tablets. Uit het onderzoek van Places Nieuws blijkt dat alle Nederlandse hogescholen een responsive website hebben. Dit houdt in dat de website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarmee de website wordt bezocht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids