Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week kwam naar voren dat studenten vaker en meer lenen, werd bekend dat de coalitiepartijen de toelatingstoets voor de pabo willen schrappen en kreeg onderwijsminister Arie Slob voorstellen voor het basis- en voortgezet onderwijs gepresenteerd door leraren en schoolleiders.

Maandag: Studenten lenen vaker en meer

In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro, 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op. Vooral vanaf 2015, het jaar van invoering van het leenstelsel, lenen steeds meer studenten, en loopt de gemiddelde studieschuld versneld op.
 

Dinsdag: VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas

De VVD wil het lerarentekort op middelbare scholen en het mbo een halt toe roepen door het inzetten van onbevoegde techniekdocenten. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. 
 

Woensdag: Coalitiepartijen willen toelatingstoets pabo schrappen 

De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen de toelatingstoetsen op de pabo schrappen. Op die manier hopen ze het lerarentekort tegen te gaan en het vak aantrekkelijker te maken. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie doen het voorstel woensdag tijdens een debat over leraren.
 

Donderdag: Slob krijgt onderwijsvoorstellen van leraren

Leraren en schoolleiders presenteren donderdag hun voorstellen voor het basis- en voortgezet onderwijs aan Onderwijsminister Arie Slob. Die voorstellen moeten leiden tot een herzien curriculum, het pakket aan kerndoelen in het onderwijs. Zo willen ze in het basisonderwijs statistiek gaan introduceren. Nieuwe leergebieden zijn burgerschap en digitale geletterdheid.
 

Vrijdag: Leerlingen Trinitas Gymnasium vieren Coming Out Day ondanks bedreigingen

Leerlingen van het Trinitas Gymnasium in Almere zijn door schoolgenoten ernstig bedreigd vanwege de festiviteiten die zij organiseerden rondom Coming Out Day. De school heeft de politie moeten inschakelen en ouders via brieven op de hoogte gesteld.
 
Door: Nationale Onderwijsgids