Normal_studeren

Werkgevers, studenten en beleidsmakers van overheid en onderwijs in Brabant gaan proberen talent aan te trekken en te behouden voor het Brabantse bedrijfsleven. Dit doen zij om het tekort aan hoogopgeleide werknemers in de provincie aan te pakken. Dit meldt provincie Brabant.

Het midden- en kleinbedrijf kan meer samenwerken met hbo’s en universiteiten om studenten te interesseren voor een baan. Nu zijn vooral grote bedrijven bekend en in trek bij afstudeerders. Jongeren kiezen daarnaast eerst een plek om te wonen en dan pas om te werken. De provincie vindt het dus van belang dat Brabant een aantrekkelijk is om te wonen en te leven.
 

Imago

Het plan is om het imago van Brabant te versterken bij jonge hoogopgeleiden in binnen- en buitenland. Ook wil de provincie Brabantse jongeren stimuleren om ook na de middelbare school in Brabant te blijven voor studie of start van hun carrière. De provincie verwerkt de ideeën in een plan om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen.
 

Onvoldoende hoogopgeleiden

Door de vergrijzing gaan veel mensen met pensioen. Onvoldoende jongeren bieden zich aan op de arbeidsmarkt om dat op te vangen. Tegelijkertijd verlaten veel hoogopgeleide Brabanders de provincie om elders te studeren of werken. De provincie onderzoekt hoe Brabant voldoende hoogopgeleide jongeren kan binden. Bedrijven moeten zo ook in de toekomst voldoende personeel hebben om te kunnen blijven groeien.
 
Door: Nationale Onderwijsgids