Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

In Amsterdam is een tekort aan 9.400 studentenwoningen. Om dit terug te dringen slaan Studentenhuisvester DUWO, Woonstichting De Key, onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers van studenten en Amsterdam de handen ineen. Het doel: bijbouwen van studentenwoningen en woningen maken in bestaande panden. Dit werd met de ondertekening van het Convenant Studentenhuisvesting Amsterdam bekrachtigd. Dit meldt gemeente Amsterdam.

In de Oudemanhuispoort - het Universiteitskwartier tussen Oudezijds Achterburgwal en Kloveniersburgwal - zijn nu 80 studentenkamers. Het pand staat namelijk tijdelijk leeg, en daar kun je dan als student prima wonen. In de Oudemanhuispoort kosten de kamers gemiddeld 375 euro per maand. Dat is in deze tijden een normale prijs voor een studentenkamer met gedeelde keuken en gedeelde badkamer in hartje stad.
 

Huurprijzen rijzen de pan uit

Studenten kunnen vaak niet hier wonen: er is schaarste op de woningmarkt en de huurprijzen rijzen de pan uit. Om méér studenten in Amsterdam te laten wonen, worden dus er nu dus méér bestaande panden bewoonbaar gemaakt.  Ook doen een aantal partijen hun best voor een ‘gebalanceerde instroom’ van studenten, bijvoorbeeld door terughoudend te zijn met het werven van studenten uit het buitenland. Daarnaast komt er  één gezamenlijk aanbodplatform.
 

Ondertekenaars

De volgende partijen ondertekenden het convenant: Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Hotelschool The Hague, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, studentenhuisvesters De Key en DUWO, de ASVA Studentenunie en de Gemeente Amsterdam.
 
Door: Nationale Onderwijsgids