Normal_ouderen__dement__eenzaam

Drie maanden lang ontmoetten studenten van Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen wekelijks mensen met dementie. Vanuit die ontmoetingen maakten de studenten portretten. Van 30 maart tot en met 22 april 2019 worden deze portretten getoond tijdens een expositie in kunstencentrum K38 in Roden. Rond de expositie worden ook verschillende publieksactiviteiten georganiseerd. Dit meldt Hanzehogeschool.

De expositie maar ook de workshops, muziek en lezingen bieden de bezoeker een blik in de verwarrende wereld van dementie. Het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen deelt hiermee haar expertise van kunstenaars en musici die werken met mensen met dementie en hun naasten: mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals.
 

Uitgelichte publieksactiviteiten

Vrijdag 5 april - lezing 'De mens – dementie en kunst' voor algemeen publiek
Kunstenaar Herman van Hoogdalem spreekt over zijn laatste boek 'Mag ik gaan? Leven en sterven met dementie.' Lector Dr. Anke Coumans vertelt over de betekenis van kunst in deze sociale context. Een kunststudent vertelt hoe het is om vanuit de ontmoeting met iemand met dementie tot beeldend werk te komen.
 
Zondag 7 april - Masterclass "Deeper Connection" voor amateurmusici
De Engelstalige Masterclass wordt gegeven door Krista de Wit, docent aan het Prins Claus Conservatorium en promotieonderzoeker bij Kenniscentrum Kunst & Samenleving, beide onderdeel van de Hanzehogeschool. Zij vertelt hoe je muziek kunt maken met mensen met dementie. 
Verzocht wordt om eigen instrumenten mee te nemen (waarbij een stem ook welkom is).
 
Dinsdag 9 april – rondleiding speciaal voor mantelzorgers
Een rondleiding én bijeenkomst wordt verzorgd speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie. De rondleiding wordt begeleid door een student van Minerva en de aansluitende bijeenkomst door een mantelzorgconsulent.
 
Door: Nationale Onderwijsgids