Normal_windmolens_wind_energie

Vrijdag 1 maart vond het slotevent van de Summerschool Drenthe plaats in het provinciehuis in Assen. Ruim 20 studenten presenteerden hun plannen en ideeën op de vraag ‘Hoe maken we in Drenthe de energietransitie betaalbaar voor iedereen, zodat het niet leidt tot nieuwe of andere vormen van sociale ongelijkheid?’ Het beste idee kwam van de groep NUONDERWEG en werd beloond met een bedrag van 2000 euro. Dit meldt provincie Drenthe.

De Summerschool vond plaats van woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart. De studenten en pas afgestudeerden (hbo en wo) bogen zich tijdens deze dagen over een zeer actueel thema. Zeker nu gebleken is dat de energielasten voor iedereen, dus ook de mensen met een smalle beurs, flink meer gaan stijgen dan eerst door het Kabinet was voorzien. 
 
De Summerschool werd georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme. Samen met de gemeente Assen, gemeente Hoogeveen en provincie Drenthe heeft zij een aantrekkelijk, maar intensief programma voor de studenten samengesteld. In drie dagen gingen de studenten, afkomstig uit alle delen van het land, op zoek naar nieuwe ideeën en oplossingen. Dit gebeurde in teamverband en met input van externe deskundigen en bewoners. De ideeën en oplossingen moesten zo concreet mogelijk zijn in de vorm van een product of dienst zijn (dat in de markt kan worden gezet), maar ook in een visie voor gemeenten. Het uiteindelijke doel is dat een idee (of meerdere ideeën) in de praktijk door de gemeenten opgepakt en tot uitvoer gebracht kan worden.
 
Tijdens het slotevent werden alle presentaties beoordeeld door de jury die bestond uit gedeputeerde Tjisse Stelpstra (provincie Drenthe), wethouder Oetra Gopal (gemeente Tynaarlo) en Bastiaan Meijer (N-TRA). Winnaar NUONDERWEG wil een energiecorporatie opzetten voor koopwoning eigenaren. Niet voor hen maar door hen. Door via een platform te laten zien dat samen energie inkopen en opwekken niet moeilijk hoeft te zijn.
 
Door: Nationale Onderwijsgids