Normal_fietsen_studentenstad_studenten

Het is tegenwoordig lang zoeken naar een betaalbare studentenwoning in Amsterdam en omstreken. Daarom komen er 9.000 woningen in Amsterdam en 1.500 in de omliggende gemeenten bij. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Amsterdam bouwde in de afgelopen vier jaar al 11.116 betaalbare studenten- en jongerenwoningen erbij. Maar nog steeds is er een groot tekort. De komende vier jaar worden er voor hen daarom nog 10.500 woningen bijgebouwd. Het gaat om tijdelijke én permanente woningen, zelfstandig en met gedeelde voorzieningen.
 
Een eis bij de bouw van deze woningen is betaalbaarheid. Is de gemeente grondeigenaar, dan is de maximale huurprijs voor 18 tot 23 jarigen 424 euro per maand. Voor 23 tot 28 jarigen is dat 607 euro per maand. Bij particuliere grondeigenaren en transformatie van bestaande gebouwen is er een maximale huur tot 720 euro per maand. Naast deze nieuwe woningen is er aandacht voor de betaalbaarheid, kwaliteit van bestaande bouw en de rechtspositie van de jonge huurders. Vanaf 2020 is het voor woningeigenaren verplicht om alle huurders van een individueel contract te voorzien. Zo worden huisjesmelkers die woonruimte verhuren tegen extreem hoge huurprijzen, sneller getackeld.
 
Door: Nationale Onderwijsgids