Normal_hand-1917895__340

Jongerenorganisaties LSVb, ISO, CNV Jongeren, JOB en PerspectieF beginnen samen met de ChristenUnie Coalitie-Y. Ook de Nationale Jeugdraad sluit aan. Deze samenwerking wil de toenemende druk op jongeren op de agenda zetten, oplossingen voorstellen en politiek draagvlak creëren.  Dit meldt het ISO.

Voor generatie-Y zit een vast contract er vaak niet in, een woning is lastig te krijgen, het leven is duur en studieschulden vormen een behoorlijke last. Coalitie-Y wil dat doorbreken. Op 22 februari is de eerste bijeenkomst met 100 jongeren, om hun verhalen te horen. “Jongeren vertellen mij over de toenemende druk die ze ervaren en over burn-outs, stress en zorgen over hun toekomst”, zegt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. “Ik zie kloven ontstaan tussen jong en oud, kansrijk en kansarm tussen arm en rijk.”

Ook veel jongeren op het mbo lopen tegen beperkingen aan. Er hangt vaak een negatief imago rond het mbo, terwijl Nederland juist grote behoefte heeft aan vakmensen. Herwaardering van beroepsonderwijs is dus van groot belang. Tegelijk moet het veel makkelijker worden om door te stromen naar het hbo of de universiteit, als jongeren zich op die manier verder willen ontwikkelen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) brengen het perspectief van de studenten op tafel. “De studiedruk, het leenstelsel, het gebrek aan studentenwoningen: het zijn allemaal onderdelen van een breder verhaal waar studenten door geraakt worden en waardoor de druk op hen toeneemt”, zegt Carline van Breugel van de LSVb. “Daarom willen we de komende maanden naar al die onderdelen kijken en zo komen tot oplossingen die echt het verschil maken.”

Tom van den Brink van het ISO benadrukt het belang van brede betrokkenheid. “De inzet van de hele coalitie is dat deze samenwerking de komende maanden groeit in deelnemers en in partijen. De toekomst van jongeren is de verantwoordelijkheid van heel Nederland. Praat daarom mee en meld je aan!” Coalitie-Y wil de komende maanden online en tijdens bijeenkomsten van meer jongeren horen waar ze tegenaan lopen en welke oplossingen ze zien.

Door: Nationale Onderwijsgids