Logo_vergrootglas__inspectie__toezicht__controle

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt mogelijke misstanden op een vestiging van hogeschool NHL Stenden in Qatar. Er zou onder andere sprake zijn van diplomafraude. NHL Stenden ontkent de aantijgingen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Op de hogeschool in Qatar zouden verschillende zaken niet goed gaan: er zou sprake zijn van corrupt personeel en wordt er gefraudeerd met tentamens en examens, zo schrijft het NRC. Hierdoor hebben buitenlandse studenten ten onrechte een Nederlands diploma gekregen. Signalen over de gang van zaken zouden sinds 2014 door het college van bestuur zijn genegeerd.
 
De hogeschool zelf ontkent de beschuldigingen in een reactie op de website. Volgens de instelling heeft Stenden elke klacht uit het artikel van NRC toentertijd onderzocht en indien nodig op geacteerd. “De koppen van de NRC worden niet door feiten gedragen. Er zijn geen onterechte diploma’s aan buitenlandse studenten uitgedeeld.” Volgens NHL Stenden onderzoekt de Onderwijsinspectie de toelating en de toetsing van studenten naar aanleiding van een anoniem signaal en zal het eindrapport hierover naar verwachting in de loop van het voorjaar gereed zijn.
 
Hogeschool NHL Stenden heeft in Noord-Nederland vier vestigingen met als hoofdvestiging Leeuwarden. De hogeschool in Qatar is de grootste van de vier buitenlandse vestigingen van NHL Stenden. De andere locaties staan in Zuid-Afrika, Thailand en op Bali. In totaal studeren er circa 24.000 studenten aan NHL Stenden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids