Normal_studenten_studiegroep_samenwerken
Seksueel getinte opmerkingen, ongewenste handen op je billen, maar ook stalking, bedreiging en
verkrachting. Studenten in Groningen krijgen volop te maken met seksuele intimidatie en geweld,
blijkt uit onderzoek van UKrant, het onafhankelijk nieuwsplatform van de Rijksuniversiteit Groningen.
 

De UKrant ondervroeg bijna 600 studenten. Ongeveer 40 procent van hen heeft zijn of haar eigen MeToo-verhaal. In een online-enquête vroeg UKrant studenten of ze vervelende ervaringen hadden op het gebied van seksualiteit en intimiteit. 571 studenten en pas afgestudeerden van de RUG en de Hanzehogeschool vulden de vragenlijst in. 222 van hen, dat is ruim 38 procent, gaven aan dat ze tijdens hun studententijd in Groningen grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt.

Het vaakst gaat het daarbij om ongewenste aanraking: 185 studenten maken dat mee. 138 studenten horen geregeld seksueel getinte opmerkingen en krijgen te maken met te opdringerige versierpogingen. Bij 98 mensen, ruim 44 procent, ging het ongewenste gedrag verder: zij kregen te maken met bedreiging (56 keer), stalking (19 keer) of verkrachting (23 keer).

Daders van seksuele intimidatie of seksueel geweld blijken vaak bekenden te zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om verenigingsgenoten (46 keer), vrienden (43 keer), studiegenoten (24 keer), docenten van de RUG (11 keer) of partners (8 keer).

Hoewel het merendeel van de studenten wel naasten in vertrouwen neemt, onderneemt slechts 6 procent actie, in de vorm van een melding bij de RUG (4 keer), hun vereniging (4 keer) of de politie
(11 keer).

UKrant publiceert vandaag het eerste deel van een tweeluik over seksueel geweld en intimidatie
onder studenten
. Daarin vertelt de krant wat studenten meemaken en wat dit met hen doet. Volgende week volgt deel twee, met onderzoek naar wat er gedaan kan worden om het Groningse studentenleven veiliger te maken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids