Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Onder de titel Older people: Improving health and social care verscheen deze maand een boek over basisvaardigheden voor studenten zorg & welzijn die met ouderen gaan werken. Het boek is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen 26 universiteiten en hogescholen vanuit 25 Europese landen. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.

Het aantal ouderen neemt enorm toe, de zorgvraag verandert, er is sprake van multi-problematiek en dat vraagt andere manieren van werken. Binnen bachelor- en masteropleidingen is momenteel te weinig aandacht voor het werken met ouderen en maar een klein deel van de studenten kiest ervoor om met deze doelgroep te gaan werken. In de praktijk echter krijgen de meeste zorg- en welzijnsstudenten toch met deze doelgroep te maken. 
 
Het boek bevat bijdragen van 31 lectoren, onderzoekers en docenten van de Hanzehogeschool, het UMCG/RUG, NHL Stenden en een vier andere Europese universiteiten. In het eerste deel staat een overzicht van de vergrijzing en healthy ageing in Europa, de veranderende zorgvraag en trends in zorg en welzijn voor ouderen. Het tweede deel bevat een aantal basisvaardigheden voor professionals die werken met ouderen, rijjk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.
 
Bij dit Erasmus project waren vieren onderdelen van de Hanzehogeschool betrokken: Academie voor Sociale Studies, Academie voor Verpleegkunde, Academie voor Gezondheidsstudies en het Centre of Expertise Healthy Ageing. 
 
Het boek kan besteld worden bij Springer.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids