Normal_naamloosad

De Gerrit Rietveld Academie bestaat 50 jaar, het Sandberg Instituut 28 jaar en dat vieren ze met een bijzondere expositie met de titel ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’. In 18 ruimtes, door de makers tijdcapsules genoemd, geven zij op unieke wijze gestalte aan 50 jaar geschiedenis. De expositie is van 3 tot en met 25 november voor iedereen gratis te bezoeken op het gezamenlijke terrein van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De Gerrit Rietveld Academie en het daaraan verbonden Sandberg Instituut zijn door de jaren heen steeds meer bevolkt geraakt door een internationaal gezelschap. Terwijl de werken van de kunstenaars tot ver over de landsgrenzen uitwaaierden, drukte de academie de afgelopen decennia ook een stempel op onze stad. De academies ontwikkelden zich tot een broedplaats voor allerhande creatief talent. Talent dat de stad vorm gaf, de stad verfraaide of  functioneler maakte. Maar ook talent dat in klare taal liet weten wat er loos was in de stad en talent dat het straatbeeld veranderde. Zonder Rietveldacademie en Sandberg Instituut zou Amsterdam er anders uitzien.

Om beide verjaardagen te vieren hebben de Rietveldacademie en het Sandberginstituut een bijzondere expositie ingericht. In 18 ruimtes, tijdcapsules genoemd, is de geschiedenis van de academies en al wat dat aan zichtbare, tastbare, voelbare en hoorbare ‘output’ opleverde, verwerkt. Niet alleen van studenten en  afgestudeerden, maar ook van docenten, directeuren en medewerkers uit de periode van 1968 tot 2018. Curator Moritz Küng en zijn 12 gastcurators putten hun inspiratie uit de foto’s die Harry Burton maakte van de opgravingen bij de graftomben van Toetanchamon en de Time Capsules van Andy Warhol. Opgraving, ontdekking en verrassing lopen als een rode draad door de expositie.

De Rietveld Academie bestaat in zijn huidige vorm sinds 1968. Toen kreeg Het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs de status van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Het Instituut zelf was in 1924 ontstaan uit een fusie van de Kunstnijverheidsschool Quellinus, De Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers. Vanaf het moment dat de school de hbo-status kreeg kennen wij de school als de Gerrit Rietveld Academie. Sinds 28 jaar verzorgt het Sandberg Instituut de Masteropleiding van de Rietveld Academie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids