Normal_hanze__hogeschool__groningen

Dit jaar hebben 7.629 eerstejaarsstudenten zich ingeschreven bij de Hanzehogeschool Groningen, dit is een daling van -2,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze daling is vooral te zien bij de bachelors (-3 procent) en de masters (- 0,7 procent). De Associate degree opleidingen daarentegen stijgen met 21,4 procent. Dit melden Hanzehogeschool en RTV Noord.

De daling heeft ook te maken met het bewust inzetten van de numerus fixus bij sommige opleidingen, zoals bij Verpleegkunde en Sociale Studies. In totaal kent de Hanzehogeschool in het studiejaar 2018/2019 een lichte groei van 1,0 procent. De grootste stijging is te zien bij de Associate degree opleidingen (24,1 procent), daarna volgen de masters (7,8 procent) en de bachelors (0,5 procent) Op dit moment staan er 29.995 studenten ingeschreven.
 

Instroom internationale studenten

De instroom van internationale studenten is gestegen naar 862 studenten (bachelor en master), dit is 12,7 procent van de totale instroom nieuwe studenten. Vorig jaar ging het om 812 nieuwe studenten uit het buitenland. Er studeren 113 nationaliteiten aan de Hanzehogeschool.
 
Bestuursvoorzitter Henk Pijlman vindt de studenteninstroom “prima”. De groei in voorgaande jaren zorgde namelijk ook voor ruimtegebrek. Voor het tekort aan studentenkamers afgelopen tijd wijst Pijlman met de vinger naar de Rijksuniversiteit Groningen. Die heeft de numerus fixus van de opleiding psychologie gehaald waardoor het aantal studenten is verdubbeld. “We hadden vijfhonderd kamers tekort; precies dat aantal.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids