Normal_container-2018508_960_720

79 procent van de technische organisaties in Nederland verwacht een tekort aan technici in de komende vijf jaar. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. 969 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Dit meldt ROVC.

De afgelopen vijf jaar heeft bijna een kwart van de organisaties een kwalitatief tekort ervaren, 11 procent alleen een kwantitatief tekort. 38 procent heeft met beiden vormen van tekorten te maken gehad.

Grootste tekort in maritieme en chemische sector

De maritieme sector verwacht de komende vijf jaar de grootste kwalitatieve én kwantitatieve tekorten (61 procent). De (petro)chemie staat voor een bijna even grote uitdaging. Ook de helft van de organisaties in bouw en infra, de installatiebranche, de voedingsindustrie en de zorg verwachten zowel een kwalitatief als een kwantitatief tekort aan technici.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Er zijn verschillende oorzaken voor het tekort aan technici. Kijkend naar het kwalitatieve tekort is dat bijvoorbeeld een kennisgebrek door technologische vernieuwing. Een groot deel van het technisch werk vindt plaats achter de computer of met machines. Technici die al langer in het vak zitten zijn een totaal andere werkwijze gewend en hebben niet de passende vaardigheden voor deze ontwikkeling. Dit geldt echter niet alleen voor oudere medewerkers. Het reguliere onderwijs sluit slecht aan op de praktijk, waardoor technisch personeel niet goed voorbereid is op de werkzaamheden. Zij beschikken niet over de kennis en kunde die het werk vereist. Het kwantitatieve tekort is onder andere te wijden aan een slecht imago van de branche. Techniek wordt veelal gezien als een vak waar je vieze handen krijgt, maar techniek is veel meer dan dat. Het imago boosten is cruciaal om de tekorten terug te dringen.”

De ROVC TechBarometer 2018

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via: www.rovc.nl/techbarometer.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids