Logo_covers-2019_hbo-213x300__1_

Voor de vijfde keer op een rij is Avans de beste grote hogeschool, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Hbo 2019. Een opmerkelijke stijger is Inholland. Deze hogeschool kampte jarenlang met grote kwaliteitsproblemen, maar laat andere grote hogescholen in de Randstad dit jaar achter zich. Dat meldt de Keuzegids Hbo 2019.

Hogescholen in de Randstad staan vaak onderaan de ranglijst van de Keuzegids, maar Inholland was bijna altijd hekkensluiter. Dit jaar is dat anders: Inholland laat bijna alle hogescholen in de Randstad achter zich. De studenten zijn met name tevredener over de docenten en ook de faciliteiten zijn goed op orde. De studiesuccescijfers zijn wel nog steeds het laagste van het hbo.

Bij andere grote hogescholen in de Randstad daalt de studenttevredenheid. Utrecht is afgezakt tot de laatste plek. Vooral de economiestudies zorgen voor problemen, maar ook over de lerarenopleidingen oordelen studenten de laatste vijf jaar steeds kritischer. Bij de Haagse hogeschool gaan de meeste klachten over de zorgopleidingen als social work en verpleegkunde.

Avans is de beste grote hogeschool en laat de concurrentie dit jaar nog verder achter zich. De school is opgesplitst in meer dan twintig academies die in grote mate zelfstandig zijn. Zo weet Avans de voordelen van kleinschaligheid op grote schaal vast te houden.

Beste kleine hogescholen en topopleidingen

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is de beste middelgrote hogeschool, met vooral sterke ‘mensstudies’ als social work en HRM. De écht hoge scores vind je al jarenlang bij een handvol kleine hogescholen. Op nummer één staat IVA met een managementopleiding voor de mobiliteitsbranche.

De Keuzegids telt dit jaar 149 topopleidingen. Vakgebieden met veel excellente opleidingen zijn hotel & toerisme, theater & dans, mondzorgkunde en fysiotherapie. Bij sociaal-juridische dienstverlening, journalistiek en voertuigentechniek zijn er juist vaak klachten.

Bestel de Keuzegids Hbo 2019

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids