Normal_rss_entry-151226

Studenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, "maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg". Om dat stelsel 'betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.

Onder de ondertekenaars zijn de jongerenorganisaties van de vier zittende regeringspartijen (JOVD, CDJA, Perspectief en de Jonge Democraten). Het plan moet het Rijk 226 miljoen euro opleveren en moet het leenstelsel betaalbaar houden. Vanaf 2020 wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan de 10-jaarsrente. Nu is dat nog de 5-jaarsrente. Door het langer vastzetten van rentes, worden die hoger. Volgens de organisaties (ook ISO, LSVb, NJR en CNV Jongeren) zijn ex-studenten in de toekomst al met al duizenden euro's duurder uit.

Het wetsvoorstel leidde al eerder tot veel commentaar. Het leenstelsel blijkt duurder dan gedacht en de studenten draaien voor de extra kosten op, zo luidt de kritiek.

Door: ANP