Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Het aantal aanmeldingen voor de deeltijdpabo is gestegen met 30 procent. Maar dit komt niet alleen door een baangarantie vanwege het lerarentekort. Mensen zoeken ook naar zingeving in hun werk en dat vinden ze in het onderwijs. Dat zegt Barbara de Kort, voorzitter van het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs (LOBO). Dit meldt Trouw.

Een paar weken geleden bleek dat er inmiddels al 30 procent meer gegadigden zich gemeld hebben voor de deeltijdlerarenopleidingen dan vorig jaar. Voor het verkorte programma zijn de aanmeldingen zelfs verdubbeld. Bij de voltijdopleidingen steeg het aantal aanmeldingen met 11 procent tot 7.864.
 
Voor De Kort is dit een teken dat er nog steeds mensen zijn die bewust kiezen om voor de klas te staan en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de samenleving. “Werk in het onderwijs ervaren mensen als betekenisvol. In gesprekken met deeltijders, die vaak al een carrière elders achter de rug hebben, merk je keer op keer dat dat de belangrijkste drijfveer is."
 
Natuurlijk speelt een baangarantie en een betere cao wel mee, maar volgens De Kort is dit niet het belangrijkste voor de mensen die kiezen voor een lerarenopleiding. “Het haalt mensen niet definitief over de streep. Je zag de stijging vorig jaar ook al."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids