Normal_geld__stapel__munten

De Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt een maand extra de tijd om te werken aan de interne cultuuromslag. De accreditatiecommissie heeft deze tijd nodig om tot een gewogen oordeel te komen of Vindicat vanaf komend studiejaar voldoende is veranderd om weer aanspraak te kunnen maken op de bestuursbeurzen. Dit meldt RTV Noord.

De accreditatiecommissie, bestaande uit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool en Vindicat, zou rond 15 augustus kijken of de cultuur binnen Vindicat voldoende is veranderd na een reeks incidenten. De vereniging moest dit jaar aan vijf accreditatiestandaarden voldoen, waaronder het hebben van een gedragscode en een uitgebreide incidentenregistratie.
 
Hiervoor krijgt Vindicat dus nog een maand extra, met name omdat de accreditatiecommissie meer tijd nodig heeft. De commissie geeft aan dat het proces voor hen nieuw is en dat ze gedegen werk willen afleveren. Besloten is om in september bekend te maken of Vindicat weer geld krijgt.
 
De accreditatie was ingetrokken omdat Vindicat na een mishandeling in december vorig jaar niet volgens de gedragscode gehandeld zou hebben. Volgens die afspraken met de RUG en de Hanzehogeschool moeten geweldsincidenten altijd worden gerapporteerd. Dit deed Vindicat niet. De bestuursleden van Vindicat lopen in 2017/2018  ruim 33.000 euro mis door de strafmaatregel.
 
De mishandeling was de laatste druppel in een reeks van incidenten. Zo ging een student op het hoofd staan van een andere student, met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Verder zouden Vindicaters zich hebben misdragen in een sushirestaurant in Groningen en zouden er onder leden 'bangalijsten' circuleren waarop vrouwelijke leden werden beoordeeld op hun kwaliteiten in bed.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids