Logo_hanze__hogeschool__groningen

Vorige week brachten Koning Willem-Alexander en de ministers Stef Blok en Sigrid Kaag een staatsbezoek aan Litouwen. Onderdeel van het staatsbezoek was een bezoek aan het ‘Bilateral Forum on Sustainable Energy’. Tijdens dat forum tekende Henk Pijlman, bestuursvoorzitter Hanzehogeschool Groningen, namens de Hanzehogeschool een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van duurzame energie. Dit meldt Hanzehogeschool.

De overeenkomst is gesloten tussen de Klaipeda University in Litouwen, de Technische Universiteit Eindhoven en de Hanzehogeschool. De drie kennisinstellingen gaan intensief samenwerken in energieonderzoek, met name op het gebied van slimme en duurzame LNG-technologie. Daarbij gaat het zowel om technologische-, juridische-, maatschappelijke-, als economische kwesties met betrekking tot bronnen van duurzame energie en de rol die (bio)-LNG en waterstof daarin kunnen spelen. Deze overeenkomst maakt het mogelijk om op internationaal niveau samen te werken aan grote energieprojecten
 

Liquid Natural Gas (LNG)

Tijdens het energieforum in Vilnius spraken grote energiebedrijven uit Nederland en Litouwen met elkaar over duurzame energie en de kansen om samen te werken op het gebied van vloeibaar gas (LNG). Klaipeda University houdt zich met name bezig met onderzoek naar LNG voor de maritieme sector. De universiteit heeft de beschikking over een state-of-the-art LNG-infrastructuur door hun samenwerking met Klaipeda Nafta die, naast een LNG import terminal op de FSRU Independence, een LNG carrier exploiteren naast een small-scale LNG terminal voor LNG brandstof distributie. Het Institute of Marine Research van de Klapeida University heeft zeer moderne laboratoria tot haar beschikking voor wetenschappelijk onderzoek. LNG voldoet aan de nieuwste regelgeving voor schadelijke uitstoot, leidt tot lagere brandstofkosten en biedt kansen voor nieuwe business modellen.
 

Lectoraat Duurzame LNG Technologie

De Hanzehogeschool Groningen richt zich binnen het lectoraat Duurzame LNG Technologie al jaren op de belangrijkste uitdagingen en kansen van de LNG-technologie voor de toekomstige bevoorrading van groene LNG. Lector Jacques Dam ontwikkelde voor de LNG-industrie cryogene systemen. Als wetenschappelijk directeur van de stichting LNG TR&D, senior project manager bij Energy Valley en zijn hoogleraarschap aan de Technische Universiteit van Eindoven, werkt Dam aan de ontwikkeling van een duurzame LNG brandstofketen en validatie daarvan bij EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen. Het lectoraat Duurzame LNG Technologie is onderdeel van het Centre of Expertise Energy. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids