Normal_cyber__hack__pc__security__internet

Hogeschool Inholland Amsterdam/Diemen en ROC Horizon College ontwikkelen samen een Associate degree-opleiding Security & Networking. Daarnaast geven ze gezamenlijk invulling aan de keuzedelen ict voor mbo’ers die willen doorstuderen. Dit meldt Inholland.

De toepassingen van informatie- en communicatietechnologie hebben geleid tot een digitale samenleving, waarin we bankzaken regelen, shoppen en elkaar op platforms ontmoeten. Een samenleving zonder internet is nauwelijks nog voor te stellen. De toenemende afhankelijkheid van ict maakt de samenleving wél kwetsbaar. Om de samenleving niet te verstoren is digitale veiligheid (cybersecurity) van groot belang.

Hogeschool Inholland wil samen met regionale roc’s en het beroepenveld een bijdrage leveren aan de versterking van de weerbaarheid met de ontwikkeling van een Ad-opleiding Security & Networking. Zowel het beroepenveld als de roc’s hebben bijgedragen aan de programmaontwikkeling en zijn bereid een bijdrage te leveren aan de uitvoering en vormgeving. PurmerValley, een bedrijveninitiatief vanuit Purmerend, is ook aangesloten bij de ontwikkeling van de inhoud en werkt mee aan de uitvoering ervan.

Informatiebeveiliging

De toekomstige Ad-opleiding Security & Networking gaat studenten opleiden tot specialisten die vernielingen en onthullingen van informatie voorkomen, adviseren over computersecurity en ondersteuning bieden bij de invoering van informatiebeveiliging. Daarnaast kunnen zij organisaties bewust maken van de gevaren van cybercrime. Studenten zullen leren om technische infrastructuren te beheren en de toegang tot computerbestanden te reguleren.

Beide onderwijsinstellingen willen met behulp van deze samenwerking de doorstroom binnen de beroepskolom ict tussen de verschillende onderwijsniveaus stimuleren en de doorlopende leerwegen versterken. Hendrik de Boer, opleidingsmanager bij het Horizon College: “Dit is een kans die we met beide handen aangrijpen. Ad-trajecten zijn voor mbo’ers een interessante, praktijkgerichte en korte manier om een erkende hbo-kwalificatie te behalen.”

Beoogd startmoment voor de nieuwe Ad-opleiding is september 2019.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids