Normal_owen03

Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen hebben een op maat gemaakte gamecontroller overhandigd aan de vijfjarige Owen. Owen mist vanaf zijn geboorte enkele vingerkootjes, waardoor spelen met een gamecontroller erg lastig is. Eerstejaarsstudenten ontwierpen een aangepaste controller om Owen te helpen. Dit meldt Hanzehogeschool.

Owen had één grote wens: het spel Forza moeiteloos kunnen spelen op de Xbox. Door het ontbreken van zijn vingerkootjes kan hij niet snel genoeg bij de knoppen. Moeder Lucy plaatste daarom een berichtje op Facebook met de vraag of iemand hier een oplossing voor wist. Het bericht werd gelezen door een docent van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen en hij gaf zijn studenten de opdracht hiermee aan de slag te gaan.

Stimuleren van nieuw gedrag

 
De opdracht maakt onderdeel uit van het studieproject ‘Playful Interactions’. In het project ontwerpen de studenten een fysiek product met een playful interaction. Dit houdt in dat ze een product ontwerpen met als doel verbetering van de cognitieve en motorische functies en stimulering van welbevinden en nieuw gedrag. 
 
Het proces verloopt volgens de fasen van design thinking. Studenten bestuderen eerst de huidige situatie op functie, interactie en beleving. Hoe verloopt de interactie? Wat zijn de knelpunten? Welke beleving hebben gebruikers? Is dit de gewenste interactie en beleving? De uitkomsten werken ze uit en mogelijke oplossingen worden getest. Uiteindelijk maken ze een eigen definitief, werkend prototype.
 

Razendsnel bij alle knoppen

 
Owen kon meerdere prototypes testen in het bijzijn van zijn ouders en opa. Met name de eerste gamecontroller viel goed in de smaak. Owen kon razendsnel bij alle knoppen op de game controller. Nu is Forza vast een eitje voor hem!
 

Industrieel Product Ontwerpen

 
Industrieel Product Ontwerpen is een 4-jarige bacheloropleiding van de Hanzehogeschool Groningen. De opleiding leert je hoe je gebruiksvriendelijke producten ontwerpt en de gebruikskwaliteit van bestaande producten verbetert. Het gaat daarbij om allerlei producten en diensten die gebruikt worden in het dagelijks leven van mensen. De opleiding is onderdeel van het Instituut voor Engineering.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids