Normal_cyber__hack__pc__security__internet
Ict-studenten uit verschillende delen van het land uiten hun zorgen over het niveau van hun opleiding. Ze zeggen dat ze onveilige codes leren schrijven, werken met verouderde hardware en programmeertalen en dat hun docenten een gebrek hebben aan praktijkervaring. Dit meldt NOS op 3.
Een oud-student van de Hanzehogeschool deelde onlangs een screenshot van een code die hem werd geleerd. Hij zegt dat deze code kan leiden tot ernstige data-lekken en dat dit de reden is waarom hij vertrok bij zijn opleiding: “Bijna alle grote data-lekken beginnen bij deze specifieke fout. Daarom is het belangrijk dat cybersecurity vanaf het begin in het lesprogramma wordt opgenomen en niet alleen als los hoofdstuk bij sommige vakken, wat nu nog te vaak gebeurt.” 
 
De Hanzehogeschool erkent de zorgen van de problemen, maar laat via een woordvoerder weten dat de studenten eerst de fundamenten leren, en pas later de ruimte krijgen om te leren over cybersecurity. Daarnaast merkt de Hanzehogeschool dat het lastig blijkt te zijn om goede ict-docenten te vinden. Ict’ers zijn immers zeer gewild en komen daardoor sneller bij bedrijven terecht dan dat ze voor een klaslokaal terecht komen. 
 
De studenten kaarten nog een ander probleem aan, namelijk het gebrek aan recente kennis onder de docenten. Zo zitten sommigen zitten al vijf tot tien jaar in het onderwijs, waardoor de stof die zij geven veelal gedateerd is. De studenten vinden dat deze docenten geen idee meer hebben van de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Mbo'ers en hbo'ers in heel Nederland herkennen deze problemen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids