Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Gisteren werd bekend dat er afspraken zijn gemaakt over de besteding van het leenstelselgeld. De studentenbonden zijn over het algemeen tevreden met de kwaliteitsafspraken. Wel willen zij kritisch blijven bezien of alle universiteiten en hogescholen zich aan de afspraken houden en het geld echt goed terecht komt. Dit melden de LSVb en het ISO.

De LSVb is blij dat het geld eerlijk over alle hogescholen en universiteiten verdeeld wordt, zonder dat er met bonussen en boetes gewerkt wordt. Daarnaast is de LSVb verheugd dat studenten meebeslissen over waar het geld aan besteed wordt. “Studenten en docenten op een hogeschool of universiteit weten het best wat er nodig is. Daarom is het heel goed dat ze het eerste en het laatste woord krijgen over wat er met het geld gebeurt,” aldus voorzitter Sewbaransingh. 
 
Het ISO onderschrijft dit. Bovendien is de organisatie blij dat er goede afspraken zijn gemaakt met de hogeronderwijs-organisaties over de facilitering van medezeggenschap. Het ISO vindt het daarnaast ook goed dat er nog een externe check op het proces en de realiseerbaarheid van de plannen is door de NVAO. Ook is de studentenorganisatie tevreden met de bekostigingssanctie: als een College van Bestuur onvoldoende inspanningen levert, wordt het geld niet van de hogeschool of universiteit afgepakt, maar in het Comenius programma gestopt.
 
De studentenbonden blijven teleurgesteld in het feit dat de basisbeurs is afgeschaft, maar zien wel dat de belofte van beter onderwijs nu ingelost gaat worden. Het vervolg hierop zullen ze kritisch blijven volgen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids